publicatie de informatie si atitudine

Campania electorala de la Snagov a candidatului PD-L, Apostol Musat, un pas spre civilizatie

06/14/2008 15:51

Campania electorala pentru alegerile locale ar fi demonstrat ca poate, spre deosebire de alti ani, ne-am mai civilizat putin. De la totala lipsa de interes a bucurestenilor (era de asteptat ca dezamagirea sa fie generala) pana la acuzele grave de mita electorala, imbulzeala la sectia de votare (cazul Stefanesti), dar si batai in plina strada, nu a lipsit nimic din „peisajul mioritic” al primului tur de scrutin. Nu mi-am propus, insa, sa dezbat subiecte asupra carora si-a canalizat atentia intreaga presa romaneasca si care au iesit in evidenta prin scandal, ci sa evidentiez ceva ce merita remarcat la modul pozitiv (mai exista): o campanie electorala deosebita, desfasurata tot in judetul Ilfov, respectiv la Snagov. Aceasta a demostrat, cu prisosinta ca, in anul de gratie 2008, am meritat pe deplin sa fim membri ai Uniunii Europene. Am remarcat pe intreg parcursul desfasurarii ei nu doar modul civilizat in care oamenii au inteles sa-si sustina candidatul PD-L la functia de primar, Apostol Musat, ci chiar entuziasmul (pentru ca acesta este cuvantul potrivit) de care au dat dovada simplii cetateni. Ceea ce nu s-a intamplat in prea multe localitati, unde promisiunile demagogice i-au dezamagit mult prea adesea pe localnicii care au preferat sa nu se implice. De ce entuziasm? Povestea este mai lunga si a inceput in anul 2004, odata cu alegerea in functia de primar, la primul sau mandat, a lui Apostol Musat. Voi face o scurta trecere in revista a promisunilor si proiectelor in totalitate (din nou folosesc un cuvant potrivit) realizate.

 

 

Mandatul 2004 - 2008

 

In luna iunie a anului 2004, chiar si in plina campanie electorala, aleile din satul Ghermanesti, si nu numai, aratau de-a dreptul deplorabil, vadind nu doar dezinteresul, ci pur si simplu batjocura la adresa cetatenilor. Mai degraba, se poate spune ca aveau aspectul unui santier, prin care nu se putea trece nici dupa ploaie (din cauza noroiului), nici pe vreme buna (din cauza prafului), iar noi, cei care eram nevoiti sa facem naveta la Bucuresti spre locul de munca, ne rusinam in fata colegilor de aspectul nostru mizerabil, ca si cum am fi venit din cine stie ce catun uitat de lume si nu dintr-o comuna cu pretentii cum este Snagovul. In momentul de fata, faptele vorbesc de la sine: 14 kilometri de drum asfaltat in Ghermanesti, 20 de kilometri la Tancabesti si 12 la Ciofliceni. Nu cred sa mai existe in momentul de fata, cel putin in Ghermanesti, nici macar o poteca pe care sa nu se poata circula chiar si dupa o ploaie torentiala.

In 2004, Apostol Musat a candidat pe listele PD-ului de atunci sub sloganul „Primarul care stie sa va asculte”. Si, chiar daca cuvintele par mari, nu cred sa existe acel cetatean al comunei Snagov care sa se planga ca nu a avut, in toti acesti patru ani, usile Primariei deschise. Alte promisini au fost cele legate de introducerea gazelor, infrastructura, curatenie, locuri de agrement si de joaca pentru copii. In mometul de fata, conducta de gaze a devenit functionala, infrastructura exista, precum si mai mute parcuri. In plus, merita sa fie mentionate si alte realizari, deloc de mica importanta, precum reabilitarea si modernizarea institutiior de invatamant, a salilor de sport, renovarea si darea in folosinta a Casei de Cutura. Nu in ultimul rand, blocurile incepute si neterminate inca din vremea regimului comunist si care devenisera spatii pentru depozitarea gunoiului si-au gasit locatarii. De asemenea, au fost reabilitate Liceul si Scoala Generala Snagov, scolile din Ciofliceni, Ghermanesti si Tancabesti. La nivel de infrastructura, a fost extinsa reteaua de gaze naturale in toata comuna, a fost reabilitata conducta de apa si extinsa intre Ghermanesti si Snagov Sat pe o suprafata de 23 de kilometri, a fost realizata canalizarea (18 kilometri), precum si statia de epurare, au fost construite noi locuri de parcare si garaje. Totodata, in domeniul sportiv si cultural, au fost amenajate sali pentru cluburi de sah si snooker, o sala de spectacol cu 350 de locuri (in proaspat renovata Casa de Cultura), terenuri sintetice la scoala din Ciofliceni si la Baza Sportiva Ghermanesti etc.

Toate acestea au demonstrat din plin ca simplele promisiuni cu care cetateanul a fost intampinat ani de-a randul nu au ramas la stadiul de „vorbe goale”. De unde si sustinerea snagovenilor intr-un numar impresionant de mare pe care au avut-o fata de Apostol Musat, candidat pentru al doilea mandat la Primarie.

 

 

Snagovul in viitor

 

 

Data fiind concretizarea promisiunilor pe care Apostol Musat le-a facut fata de cetatenii sai, putem contura, fara a ne asuma un risc prea mare de eroare, si cum va arata Snagovul in cativa ani.

Un important, ambitios si totodata controversat proiect venit din partea primarului Apostol Musat este cel al pistei de Formula 3 - Circuitul Grand Prix One, votat de cetatenii comunei intr-un referendum organizat in luna februarie a.c. in proportie de peste 90%. Este inutil sa precizez care vor fi beneficiile acestei investitii pe plan local, deoarece este evident ca, odata finalizata, ea va avea un impact socio-economic regional major. Asa cum a fost prezentat comunitatii, proiectul va cuprinde galerii comerciale de circa 100.000 mp, hoteluri, restaurante, cafenele, showroom-uri auto, locuri de joaca pentru copii, precum si o cladire de birouri. Printre beneficii se vor numara crearea a peste 3.000 de noi locuri de munca, atragerea a peste 40.000 de vizitatori lunar, de noi investitii in zona, dezvoltarea infrastructurii existente, a strazilor, a spatiilor publice, a cadrului natural. Proiectul, strategic datorita amplasarii sale pe o suprafata de 56 ha in apropiere atat de Bucuresti, cat si de Aeroportul Otopeni si de viitoarea autostrada Bucuresti - Brasov va fi realizat in actualul mandat.

Alte proiecte vizeaza finalizarea constructiior la Gradinita cu program prelungit dn Ghermanesti (120 de locuri) si la Sala de sport a Liceului Snagov (500 de locuri), realizarea unui parc in Ghermanesti pe o suprafata de 5 hectare, a unui parc cu teren de sport in Tancabesti, atragerea de investitii in domeniile imobiliar, turistic si comercial.

 

Campanie electorala sau prilej de zambet si de bucurie?

 

Intreaga campanie electorala a primarului Apostol Musat a avut un remarcabil aer de sarbatoare. Spectacole, plimbari cu trenuletul, dar si prezenta candidatului in mijlocul cetatenilor alegatori, discutiile cu acestia legate de realizari sau de problemele (inca!) nerezolvate din comuna au facut din campania electorala a lui Apostol Musat un eveniment mai degraba unic si placut pentru localnici. O campanie fastuoasa, cu mult bun gust, din care n-au lipsit distractia si veselia.

In Snagov, exista aproximativ 5.000 de cetateni cu drept de vot. Campania electorala a primarului Apostol Musat a inclus in trei zile diferite un tur al comunei, numarul autovehiculelor care au facut parte din coloana sustinatorilor depasind, de fiecare data, 500. Daca tinem cont de faptul ca multe dintre ele aveau inclusiv locurile din spate ocupate, putem intelege amploarea implicarii sustinatorilor primarului Apostol Musat in campania electorala. Oare cine si pentru ce idee a mai reusit sa adune laolalta o coloana atat de mare de autovehicule? Cu baloane, steaguri si afise... Parca e cu totul altceva decat „spectacolele” jalnice, acuzele murdare, certurile interminabile declaratile patriotarde, politicianiste si polemicile fara rost cu care romanul s-a obisnuit in timpul unei campanii electorale. Un exemplu poate demn de urmat si pentru altii. Iata ca se poate, iar cele cateva fotografii selectate in vederea ilustrarii acestui material stau drept dovada.

Lansarea candidaturii lui Apostol Musat pentru Primaria Snagov s-a facut pe data de 10 iunie a.c. in prezenta senatorului Cristache Radulescu (candidat la randul sau la Consiliul Judetean Ilfov) si a peste 1.500 de localnici. Nicu Paleru, Petrica Matu Stoian, Formatia K1 si Florin Salam au fost doar cateva dintre numele sonore care au urcat pe scena amenajata in fata Casei de Cultura. „Respect toate candidaturile, indiferent de rautatile care se vehiculeaza si am o echipa pentru care garantez, compusa in majoritate din consilieri in actualul mandat. Aceasta echipa, indiferent de culoarea politica sub care a fost aleasa in 2004, a dat dovada de bunavointa si pricepere in folosul acestei comunitati. Vorbele sunt de prisos, iar eu nu am dat vorbe, ci fapte. Mai avem multe lucruri de realizat, precum si de intretinut ceea ce deja am terminat. De asemenea, sper ca in actualul mandat, Consiliul Judetean Ilfov sa realizeze ceea ce este de competenta sa si in comuna Snagov, si ma refer aici la drumul judetean, care, sub mandat PSD, arata deplorabil”, a declarat, cu aceasta ocazie, Apostol Musat. Si, intr-adevar, privind comparativ la drumul judetean si la celelalte drumuri din interiorul comunei, compratiile sunt de prisos.

 

Apostol Musat, invingator incontestabil inca din primul tur

 

 

Cum spune si imnul PD-L-ului, apa trece, pietrele raman. Dar nu oricum. Apostol Musat a iesit invingator inca din primul tur cu 75%, iar petrecerea a continuat cu Zilele Snnagovului, care au oferit un frumos spectacol pe data de 7 iunie, de Inaltare, pe scena amenajata la Stadionul din Ghermanesti al echipei campioane, sustinute tot de primarul Apostol Musat, FC Snagov urcand din nou Petrica Matu Stoian si Nicu Paleru, dar si Gheorghe Gheorghiu, trupele Blondy si Class. „Nu am avut emotii. Stiam ca ma bucur de sustinerea cetatenilor din Snagov si voi fi ales pentru un nou mandat inca din primul tur”, a declarat Apostol Musat in noaptea de 1 spre 2 iunie, imediat dupa numararea voturilor si anuntarea rezutatelor in fata sectiei de votare din Ghermanesti, unde se adunasera, de asemenea, pentru a sarbatori victoria, in ciuda vremii nefavorabile, circa 500 de persoane. „Va multumesc pentru tot ceea ce ati facut si stiu ca munca a fost apreciata. Nu va voi dezamagi, iar ceea ce am inceput voi continua cu siguranta. De asemenea, in fiecare an in luna iunie, vor fi organizate Zilele Snagovului, prilej de sarbatoare”, a mai afirmat Apoostol Musat cu ocazia spectacolului de pe 7 iunie. Ii uram si noi mult succees in continuare in vederea realizarii planurilor propuse!

 

P.S. Poate ca macar acum, dupa alegerile locale, care au demonstrat in mod vadit cine se afla in preferintele electoratului din Snagov si cine a avut cele mai multe realizari din istoria comunei, atacurile mincinoase, calomnioase si total nefondate din presa, sustinute la vremea respectiva prin declaratii ale fostului viceprimar, Florin Matei din diverse publicatii impotriva lui Apostol Musat sa inceteze. Nu de alta, dar simplele afirmatii ale unora sau altora, evident nesustinute de nicio proba nu au cum sa reprezinte o ancheta, iar cei ce n-au fost niciodata in comuna, nici macar in treacat, nu au cum sa-si faca o idee pertinenta despre ceea ce se intampla la modul real aici.

 

Mirela Predan

 

 

Contact

Mirela Predan

mirela.predan@yahoo.com

str. Razoare, nr3, blPR2, Ghermanesti, Snagov, Romania

0766.624.598, 0727.973.146

Search site