publicatie de informatie si atitudine

Cetatea Oradea, catalizator al turismului regional si international

08/10/2008 18:57

Saptamana aceasta, am primit de la Primaria Oradea, doua rezumate ale unor proiecte – unul legat de realizarea Cetatii Oradea, iar celalalt de reabilitarea si modernizarea corpului de Policlinica Ambulatorie la Spitalul Clinic Municipal “Dr. Gavril Curteanu”, proiecte pe care le vom prezenta in cele ce urmeaza.

 

Cetatea Oradea

 

Obiectivul general al proiectului este transformarea zonei Cetatii Oradea intr-o zona de interes turistic major, poarta culurala si de patrimoniu pentru intrarea sau iesirea din circuitele culurale regionale, pilon de dezvoltare durabila urbana si centru multiculural european, cu amanarea veniturilor directe ale administratiei publice in favoarea cresterii vitezei procesului controlat de repunere in valoare. Investitia are o valoare totala de aproximativ 35 de milioane de lei, din care contributia proprie reprezinta circa 1 milion de lei, restul fiind fonduri nerambursabile. Proiectul se desfasoara pe o perioada de 72 de luni. Pe toata durata de implementare, sunt prevazute o serie de actiuni de informare publica, iar primele luni vor debuta cu operatiuni administrative (management al activitatii, urmarirea licitatiilor, lucrarilor si raportari). Realizarea proiectului tehnic va dura doua luni, obtinerea avizelor si a autorizatiilor de constructie, doua luni, iar achizitia de lucrari, tot doua luni. Proiectul va continua cu finalizarea cercetarii si descarcarii de sarcina arheologica si – ceea ce e mai important si cu o durata mai mare in timp – executia lucrarilor de restaurare, refunctionalizare si dotare a corpurilor de cladire, realizarea lucrarilor de introducere a infrastructurii in vederea alimentarii cu energie electrica, realizarea conectarii la telefonie, cablu TV si Internet, preum si realizarea sistemului de iluminat exterior. De asemenea, se vor amenaja spatiile verzi, aleile si drumurile aferente. Scopul proiectului este acela de a reintroduce in ciruitul turistic national, regional si international Cetatea Oradea. Prin indeplinirea acestui scop, proiectul isi propune si crearea unor noi surse de venit la nivel local si regional, crearea de noi locuri de munca in domeniul culturii, turismului si a ramuriloe economice conexe. De asemenea, isi propune construirea unor avantaje care sa determine atragerea de noi turisti, protejandu-se si conservandu-se ca patrimoniu turistico-cultural Cetatea Oradea. Din punct de vedere al dezvoltarii turistice, obiectivele sunt urmatoarele:

-          cresterea importantei turismului si culturii, ca factor care stimuleaza cresterea economica in regiune, respectand principiile dezvoltarii durabile prin crearea si gazduirea unui consortiu cultural in cadrul Cetatii Oradea, prin organizarea de evenimente culturale noi sau prin dezvoltarea evenimentelor deja existente, adica organizarea anuala a doua festivale si a altor 20 de evenimente de mici dimensiuni in primii trei ani dupa reabilitarea monumentului;

-          extinderea sezonului turistic si chiar eliminarea extrasezonalitatii vizitarii obiectivului turistic Cetatea Oradea, prin introduerea sa in circuitul cultural european si prin revitalizarea unor activitati economice traditionale in Cetate, ceea ce se va reflecta in cresterea cu 200% a numarului de turisti in lunile din toamna, iarna;

-          cresterea cu 300% a numarului de turisti, prin valorificarea potentialului turistic cultural local si regional pe piata turistica nationala si internationala;

-          cresterea cu 20% a oradenilor interesati de procesul de revitalizare a Cetatii pe perioada proiectului datorita campaniei de promovare si informare.

Proiectul relaioneaza cu o serie de ale progame si strategii, cum ar fi “Studiul de marketing comercial – Zona centrala Municipiul Oradea”, studiu in care se mentioneaza ca una dintre cele trei arii de revitalizare a Cetrului este cetatea si zona pietei Cetatii. In “Analiza orasului Oradea – Strategia de dezvoltare” se arata ca unul dntre scopurile strategiei de dezvoltare este consolidarea identitatii orasului, unu dintre scopurile fundamentale fiind reabilitarea Cetatii Oradea.

 

Modernizarea Policlinicii de la Spitalul “Dr. Gavril Curteanu”

 

Obiectivul general al acestui proiect este reabilitarea si modernizarea Corpului de Policlinica Ambulatoriu al Spitalului Clinic Municipal “Dr Gavril Curteanu” – Corp B Oradea. Prin aceasta reabilitare, se doreste crearea conditiilor pentru imbunatatirea serviciilor de sanatate oferite pacientilor, pentru cresterea calitatii actului mdical si implicit imbunatatirea starii de sanatate a populatiei. Rezultatul estimat al proiectului este analizat de un contract de achizitie intre Municipiul Oradea – Administratia Imobiliara si SC Local Consult SRL, contract semnat in data de 16 octombrie 2007. In baza acestui contract, a fost incheiat un studiu de fezabilitate si Analiza economico-finaciara pentru respectiva investitie. Rezultatul final va avea in vedere reabilitarea si modernizarea a 1701,95 mp. Rampa de acces in ambulatoriu pentru persoanele cu handicap va fi adaptata, un scaun transportator de persoane cu dizabiliati automatizat va fi montat pe balustrada scarilor de acces la etajul II. Intreaga retea electrica va fi schimbata si va fi inclusa o noua retea de voce-date, una de supraveghere video si control acces si una de semnalizare a incendiului. De asemenea, se are in vedere refacerea instalatiilor sanitare si de climatizare. Valoarea totala a proiectului este de aproximativ 4,5 milioane de lei.

 

 

Despre primarul Ilie Bolojan

 

Nascut in Vadu Crisului, judetul Bihor, Ilie Gavril Bolojan este primar al Municipiului Oradea dupa ce a castigat alegerile din iunie inca din primul tur, ca o premiera pentru acest oras. A absolvit liceul de Matematica-Fizica, a urmat studii de specializare la Universitatea din Timisoara, ulterior participand in Franta si la Institutul National de Administratie din Bucuresti  la cursuri in domeniul administratiei publice. A fost consilier local la Alesd, membru in Consiliul Judetean Bihor, prefect al judetului Bihor si fost secretar general al Guvernului, functie la care a renuntat pentru cea de primar al Municipiului Oradea.

 

Mirela Predan

Contact

Mirela Predan

mirela.predan@yahoo.com

str. Razoare, nr3, blPR2, Ghermanesti, Snagov, Romania

0766.624.598, 0727.973.146

Search site