publicatie de informatie si atitudine

interviu cu Apostol Musat, primar al comunei Snagov

07/05/2008 07:24

Sunteti la inceputul unui nou mandat de primar al comunei Snagov. Care sunt proiectele pe care le veti realiza in vederea dezvoltarii localitatii?

 

In primul rand, as vrea sa multumesc cetatenilor comunei care au avut incredere si au votat echipa PD-L. Avem majoritatea in Consiliul Local si putem lua deciziile fara sa fie nevoie de sprijinul altor parteneri. In al doilea rand, trebuie sa continuam ceea ce am inceput legat de canalizare, prin extinderea retelei Snagov - Ghermanesti, si in satele Ciofliceni, Vladiceasca si Tancabesti. De asemenea, intentionam sa realizam un proiect comun cu comuna Ciolpani legat de statia de epurare care se va afla pe teritoriul acesteia. Alte obiective deja incepute sunt: realizarea unei gradinite cu program prelungit la Ghermanesti si a unui dispensar uman care va deservi satele Gheranesti si Ciofliceni. Acestea sunt prioritatile, dar, desigur, ca nu ne vom opri aici. Intentionam sa atragem fonduri europene structurale, atat pe linie de mediu, cat si de infrastructura.

 

Cu certitudine, lacul Snagov va trebui ecologizat. Ce veti face in acest sens?

 

In momentul de fata se lucreaza la decolmatare. Firma Delta Cons a castigat licitatia, iar proiectul se desfasoara cu bani de la Banca Mondiala, deci primul pas este deja facut. Credem ca pana la sfarsitul anului, lacul va arata altfel, iar micii poluatori vor trebui sa se obisnuiasca cu ideea ca nu mai trebuie deversat nimic in lacul Snagov.

 

Va gaditi sa preluati serviciile de apa si canalizare in subodinea Primariei?

 

Am intentionat acest lucru la un moment dat, insa deoarece societatea care asigura aceste servicii are datorii fata de stat, nu am dorit sa ne incarcam cu ele. Am inteles, insa, ca se va face o noua organizare si totul va functiona mai bine. In cei patru ani, au fost schimbate conductele vechi, apa potabila nu s-a mai oprit, iar singura problema ramane racordul cetatenilor si contorizarea, multi dintre locatari ocolind contorul pentru a putea sa-si ude gradinile. Acestea reprezinta pierderi ale societatii distribuitoare de apa.

 

Cum credeti ca va decurge acum, dupa schimbarea culorii politice a presedintelui Consiliului Judetean Ilfov, colaborarea cu institutia pe care o reprezinta?

 

In mandatul care a trecut, Consiliul Judetean Ilfov nu a avut nimic de reprosat Primariei Snagov, insa noi avem de reprosat multe lucruri acestei institutii. Drumul judetean care trece prin comuna a fost lasat de izbeliste, iar noi am incercat sa-l reparam, cat se poate, din fonduri proprii pentru a se putea circula pe el. Speram ca prin schimbarea culorii politice, Consiliul Judetean sa-si indeplineasca atributiile si fata de Primaria Snagov, pentru ca, in vechiul mandat, numai primarii reprezetanti ai PSD si PNL au avut de castigat. Timp de patru ani, Consiliul Judetean Ilfov nu a avut nici o contributie fata de comuna Snagov si suntem aproape singura primarie careia nu i-au fost alocate deloc fonduri. A existat, asa cum afirmam, o problema cu caracter politic si, ca intotdeauna cand se apropie alegerile, presedintii de organizatii cauta sa-si ajute mai mult primarii lor pentru ca ei sa fie votati.

 

A fost un fel de sabotaj...

 

Nu l-as numi sabotaj, ci chiar trafic de influenta!

 

In mandatul anterior, considerati ca fiind oportuna realizarea unui circuit de Formula 3 in comuna Snagov. Este un proiect care se va materializa in cele din urma?

 

Recent, am vazut si eu o emisiune la postul B1 TV, la care a fost invitat patronul italian si din care am inteles ca firma South Pacific Group, pe langa locatia oferita de noi, mai are si alte doua variate spre care se poate orienta. Ramane de vazut pe care dintre acestea o va alege, insa noi sustinem in continuare pozitia noastra de a intra intr-un parteneriat, cu conditiile pe care si noi le impunem. Desigur ca ei vor incerca sa traga mai mult spre dumnealor profitul, iar noi vrem ca acesta sa fie impartit in mod echitabil in functie de aportul social cu care intra fiecare in acest parteneriat.

 

Candva spuneati ca un primar ar trebui sa fie, in primul rand, un bun manager. Care vor fi, in continuare metodele prin care veti atrage fonduri pentru bugetul local?

 

Mai avem inca multe proprietati si este nevoie sa speculam atat domeniul public, cat si pe cel privat al Primariei, in sensul bun al cuvantului. Aceste proprietati vor trebui folosite in asa fel incat sa atragem fonduri pentru comunitate. Desigur, trebuie sa existe si deschidere catre investitori, nu prin facilitati majore, ci prin facilitati legale, aceasta fiind una dintre sursele de venituri inclusiv pentru bugetul de stat.

 

Incepand cu data de 1 iulie a.c., liniile de transport ale RATB nu mai circula in judetul Ilfov. Care este parerea dvs. legata deacest aspect?

 

Noi, ca primarie din judetul Ilfov, nu putem obliga in nici un fel Primaria Capitalei sa mentina aceste linii. Cei care ar fi putut face ca aceste linii sa ramana functionale sunt numai cetatenii care utilizau RATB-ul. Dar cetatenii nu au fost cinstiti fata de aceste trasee si s-a creat o datorie foarte mare din cauza faptului ca nu aveau abonamente. RATB este o institutie care inregistreaza profit si pierdere si, odata cu venirea noului primar general al Capitalei, Sorin Oprescu, s-a luat decizia suspendarii liniilor preorasenesti. Sunt cu totul de acord cu aceasta institutie ca liniile nu erau rentabile, insa o prima solutie ar fi fost rarirea si nu suspedarea lor totala, masura care ar fi trebuit in ultimul rand aplicata. Si dl. Oprescu trebuie sa inteleaga ca persoanele care foloseau aceste linii erau tocmai cele care aveau serviciu in Capitala, iar institutiile lor angajatoare contribuie cu impozite de care beneficiaza Primaria Capitalei. Suspendarea liniilor RATB este, in opinia mea, ceva ce trebuia aplicat, insa in urma unui plan, a unei reesalonari a datoriilor, solutia fiind obligarea cetateanului sa-si cumpere abonament.

 

In incheiere, as dori sa va intreb care sunt care sunt preocuparile sportive si culturale ale comunei Snagov?

 

Comuna Snagov are echipe de Liga 1 la fotbal, are echipe de copii, de cadeti. Noi speram, ca prin actiunile noastre sportive si culturale sa atragem cat mai multi tineri care sa-si petreaca timpul liber in loc sa si-l ocupe cu altceva daunator.

 

Interviu consemnat de Mirela Predan

Contact

Mirela Predan

mirela.predan@yahoo.com

str. Razoare, nr3, blPR2, Ghermanesti, Snagov, Romania

0766.624.598, 0727.973.146

Search site