publicatie de informatie si atitudine

Probleme vechi voit nerezolvate, aceiasi protagonisti

07/02/2008 01:09

Bataia de joc continua sau, de fapt, am numi-o impropriu bataie de joc, pentru ca asa se doreste sa para din afara. In fond problema este mult mai veche, iar „afacerile” profitabile mult mai inradacinate decat par la prima vedere. Cat despre solutiile plauzibile si reale, nimeni nu vrea sa tina cont. Nu pentru ca n-ar exista, ci pentru ca nimeni nu are interesul sa le scoata la lumina. Este vorba despre tot acest joc de „alba-neagra” cu liniile preorasenesti RATB.

Probleme vechi voit nerezolvate, aceeiasi protagonisti

In 2005, liniile preorasenesti au mai fost o data scoase, pentru ca in 2006, RATB-ul sa revina in Ilfov. Acum, Primaria Capitalei ne anunta, cu fala fara glorie insa, ca liniile au fost din nou suspendate. Oameni noi sau vechi, aceleasi probleme in Romania „pitoreaca” integrata in Uniunea Europeana. Cert este un singur lucru: ca lipsteste cu desavarsire respectul fata de cetatean, supus batjocurii, umilintei, pacalit, manipulat si nevoit sa se revolte impotriva cuiva ca, deh, trebuie sa existe si „tapi ispasitori”, chiar daca acestia nu sunt chiar cei care trebuie, pentru ca adevaratii capi ai acestor „hatisuri” stau in umbra, candideaza la primariile unor localitati ilfovene pe listele PSD-ului, cu toate ca stiau ca nu vor fi alesi, insa aveau drept scop obtinerea unui „frumos” si nemeritos loc de consilier local etc. Ca oamenii tebuie sa plece si sa se intoarca de la serviciu, ca prin salariile lor oricum contribuie la bugetul Capitalei, ca intre Bucuresti si Ilfov nu exista nici un fel de rivalitate, ci dimpotriva, nu mai conteaza. Cum sa mai conteze cand traseele respective sunt „o vaca atat de buna” de muls...?! De borduri poate te impiedici, lucrarile executate prost din bani publici poate le constati, mita, hai, treaca mearga, ca la romani, poate nu te incurca cu nimic, dar incapatanarea de a nu se rezolva transportul dintre Bucuresti si Ilfov de ani si ani de zile te loveste la modul cel mai brutal la buzunarul propriu. Cat despre conditii, mijloacele de transport insuficiente etc., ce sa mai vorbim! Si cum spuneam, e-n firea omului sa dea vina pe cineva, chiar daca acel cineva poate ca a facut tot ce i-a stat in putinta sa rezolve aceasta problema. Si cum nu puteau fi mai aproape firmele transportatoare ascunse de ochi publici, primariile din Ilfov, chipurile, ar fi vinovate... Sa fim seriosi! Pentru ca lucrurile stau cu totul altfel. Solutii se puteau gasi la nivel RATB, dar nu s-au cautat. Aceasta e sigur. Ca ar mai fi mers si calatorii pe blat, se poate in conditiile in care in nici o statie RATB din Ilfov nu functiona vreo casa de bilete. Dar se putea introduce un sistem de cartela magnetica, un sistem de control, astfel incat numai posesorii de abonamente sau bilete sa se poata urca. Solutie total ignorata din moment ce se dorea sa se demonstreze cu orice pret ca tot cetateanul este vinovat. Ba chiar mai mult decat atat, ca in Romania, nici nu s-a anuntat nimic, nici nu au fost informati oamenii in vreun fel pana pe data de 1 iulie cand s-a si trecut la fapte. Si astfel s-a lasat loc pentru diverse zvonuri si interpretari, cat despre „calmarea spiritelor” pe buna dreptate revotate nici nu poate fi vorba.

Dar de ce septembrie?

Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat imediat dupa suspendarea liniilor RATB ca lucrurile ar putea intra în normal incepand cu luna septembrie. Dar de ce in luna septembrie? Nu exista posibitatea rezolvarii lor mai devreme sau toata lumea a fost mai degraba preocupata de campanie decat de rezolvarea cu spirit responsabil a situatiei? "Protocolul încheiat de Cosiliul judeţean Ilfov cu RATB a expirat de un an şi jumatate. Aceste linii preorasenesti au functionat printr-o intelegere de comun acord. In luna februarie 2008 au avut loc licitaţiile organizate de către Ministerul Transporturilor, licitaţii pentru operatorii privaţi, care au câştigat şi au acoperit toate traseele pe care funcţiona RATB. RATB-ul avea pierderi în două dimensiuni – în sensul că foarte putini calatori cumparau billet, iar a doua dimensiune este legata de faptul ca subventia prin protocol era prevazuta de fostul Consiliu Judeţean Ilfov pentru a fi în parametrii sustinerii acestui protocol”, a declarat Sorin Oprescu. Sa vedem ce aduce nou aceasta declaratie. Pracatic, nimic. Cu alte cuvinte, exista o intelegere de comun acord, care trebuia fie prelungita, fie „autentifcata”, fie „reziliata”, nu? Si atunci revine intrebarea: in tot acest an si jumatate de ce nu s-a incercat gasirea unor solutii? Cat despre licitatii, era normal ca ele sa se organizeze deoarece, pentru cine nu cunoaste legea, ii informam noi, licentele de transport erau valabile pe o perioada de 3 ani si expirau in data de 1 iulie 2008. Ca Oprescu nu cunoaste situatia reiese clar si din contextul ca „s-au acoperit toate traseele”. Traseele erau deja „acoperite” demult, inca din 2005 cand istoria „s-a repetat”, iar scenariul a fost acelasi. Pe de alta parte, asa cum sustine Sorin Oprescu, operatorii privati au actionat in judecata RATB pentru concurenta neloiala. Nu stim la care proces anume s-a referit, insa, de la Tribunalul Bucuresti aflam ca a existat dosarul nr. 18817/3/2006, inregistrat in data de 25 mai 2006 intre Federatia Patronala a Transportatorilor Rutieri din Romania, reprezentata de presedintele Ilie Cobrescu si Consiliul General al Municipiului Capitalei in calitate de parat, obiectul cauzei fiind anulare act adinistrativ. Instanta respinge ca nefondata actiunea reclamantului Ilie Cobrescu in data de 11 octombrie 2006, cu recurs. Nu stim care a fost continuarea acestei actiuni (decizia de suspendare a liniilor preoraseesti ne-a luat si pe noi prin surprindere), dar ne vom interesa si va vom prezenta in articolele noastre viitoare, insa se pare ca operatorii au actionat din nou in judecata, de data aceasta, RATB. Intimidare? Vom vedea. Insa despre „necesitatea” asa-zisei „intrari in legalitate” nici nu poate fi vorba atat timp cat nu a existat nici o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila in acest sens si nici nu credem ca va exista.

Licitatie cu participare RATB in luna august

In urma discutiilor pe care Sorin Oprescu le-a avut cu presedintele Consiliului Judetean Ilfov, Cristache Radulescu urmează sa se organizeze o licitatie in luna august la care RATB-ul va participa. „Daca vor castiga, lucrurile vor putea intra in normal din punctul nostru de vedere incepand cu luna septembrie”, mai afirma Oprescu, care, prin insasi aceasta declaratie recunoaste ca nu prea sunt „normale”. Iar in finalul declaratiei aflam partea cea mai „interesanta”, citam: „toate traseele sunt acoperite, exista harta acestora, cetatenii nu au de suferit (350 000 de locuitori din Ilfov muncesc in Bucuresti si tot atatia merg din Bucuresti in Ilfov). Avem tot interesul sa realizam conditii optime de transport". Ca Primaria nu este spital, o intelegem, ca Sorin Oprescu e mai nou pe acolo intelegem, dar ca cetatenii nu ar avea de suferit... Sa fim seriosi! Cui ii convine sa scoata inca un milion si jumatate de lei din buzunar, cel putin, in plus pe luna pentru a mai fi luat si la „misto” (asa am perceput, pur si simplu, aceasta afirmatie) ca Primaria Capitalei are tot interesul sa realizeze conditii optime de transport. Optime pentru cine? „Optime” poate pentru cei care in loc de serviciu ajung la spitalul de unde nu demult a plecat si Oprescu din cauza... „conditiilor”.


 

20 de milioane de lei pierderi in sase luni - o enormitate absurda

O alta problema este si aceea ca, la data intrarii in vigoare a protocolului, fostul Consiliu Judetean Ilfov nu si-a indeplinit obligatiile de plata, fapt notificat de Primaria Generala a Capitalei in 13 iunie, prin semnatura fostului primar Adriean Videanu si semnalat de Curtea de Conturi in procesul de verificare. Aceeasi problema a fost si in 2005. Scenariul se pare ca-i identic. De aici si negocierile dintre primarul General, Sorin Oprescu, care a stabilit impreuna cu presedintele Consiliului Judetean Ilfov, Cristache Radulescu, ca plata datoriilor restante sa fie efectuata esalonat, conform unui grafic stabilit de comun acord. Regia ar fi pierdut in prima jumatate a acestui an 20 de milioane de lei. Suma uriasa, care ne surprinde. Pentru ca ma indoiesc sincer ca cele numai 190 de autobuze care deserveau aceste linii ar fi putut crea in sase luni un prejudiciu atat de important. Ar insemna ca toate celelalte linii din interiorul Bucurestiului merg, la randul lor, in pierdere. Iar in loc de rentabilizare, avem de-a face cu suspendare. In fine, comentariile sunt de prisos. Cert este ca „planul” din 2005 se aplica din nou, cu lux de amanunte, „istoria” se repeta, iar interesele politice si clientelare pe care le cunoastem si pe care le vom publica, poate, intr-o buna zi, sunt, evident, din pacate, „nepieritoare”...


 

Mirela Predan


 

 

Contact

Mirela Predan

mirela.predan@yahoo.com

str. Razoare, nr3, blPR2, Ghermanesti, Snagov, Romania

0766.624.598, 0727.973.146

Search site