publicatie de informatie si atitudine

Regia proprie de transport a judetului Ilfov va asigura minimele conditii de calatorie civilizata

07/11/2008 11:42

 

Se pare ca din toamna transportul dintre Bucuresti si judetul Ilfov va arata cu totul altfel. Modern, raspunzand necesitatilor calatorilor, cu un tarif mai mic decat cel praticat de operatorii de maxi-taxi si civilizat. Cel putin asa ar trebui sa fie daca se va respecta in totalitate (si nu vad de ce nu s-ar respecta) planul Consiliului Judetean Ilfov votat astazi in unanimitate in sedinta. “Asa cum afirmam si cu alte ocazii, Consiliul Judetean Ilfov va organiza o licitatie, in urma careia, judetul isi va infiinta propria regie de transport. Nu stiu de unde au plecat declaratiile premierului Calin Popescu-Tariceanu cum ca incepand cu data de 1 septembrie, RATB va circula din nou in Ilfov. Probail ca au avut la baza o proasta informare. Noi am sustinut ca vom avea o regie proprie, iar daca Primaria Capitalei doreste sa participe, prin Regia Autonoma de Transport Bucuesti, la licitatie o poate face, insa, in cadrul discutiilor pe care le-am avut cu aceasta, am precizat in mod clar ca daca vor oferi tot autovehicule vechi, precum cele cu care au asigurat transportul pana la 1 iulie, mai bine nu mai participa”, a declarat Cristache Radulescu, presedinte al Consiliului Judetean Ilfov, care a precizat ca a discutat deja cu primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, in legatura cu limita de imbarcare si debarcare a calatorilor, care nu se poate opri la marginea judetului (cum ar fi, de exemplu, Podul Otopeni), ci acolo unde exista o legatura cu un alt mijloc de transport (de exemplu, Aeroportul Baneasa). Potrivit precizarilor facute de presedintele Consiliului Judetean, Cristache Radulescu, primarul general a fost de acord cu propunerile facute, ordinea de zi privind aceasta asociere fiind deja stabilita. “De asemenea, am discutat in cadrul Ligii primarilor din judetul Ilfov ca fiecare primar sa subventioneze, in functie de bugetele proprii, aboamentele pentru elevi, studenti si pensionari”, a mai afirmat Cristache Radulescu. De ce nu s-a gasit nici o solutie pentru transportul de persoane dintre Bucuresti si Ilfov mai devreme, desi problema este veche? Presedintele Consiliului Judetean este de parere ca “nepasarea a fost singurul motiv”. “Lipsa de preocuare a facut ca o astfel de decizie sa nu se ia mai demult. Nu cred sa fi existat nici un alt interes”, a precizat Cristache Radulescu. Licitatia se va desfasura eletronic, prin sistemul national de atribuire si va fi valabila 3 ani.

Un alt subiect dezbatut a fost cel legat de licentele de transport din Ilfov acorate operatorilor de taximetrie. “Sunt primari, cum ar fi cel din Chiajna sau cel din Ganeasa care nu au respectat prevederile legale, acordand si cate 200 – 300 de astfel de licente. Nu stim deocamdata care a fost motivul pentru care s-a intamplat acest lucru, insa, vom stabilii”, a declarat Cristache Radulescu.

 

Proietele aprobate in sedinta de Consiliu Judetean

 

Proiectele din sedinta Consiliului Judetean Ilfov aprobate astazi au fost legate de Regulamentul pentru efectuarea transportului public judetean de persoane in judetul Ilfov si a caietului de sarcini al serviciului de transport public judetean de persoane. De asemenea, a fost aprobat proiectul de hotarare privind asocierea Consiliului Judetean Ilfov cu Consiliul General al Municipiului Bucuresti pentru realizarea unui transport public local integrat, precum si proiectul de hotarare privind aprobarea tarifelor pentru prestatii specifice practicate de Autoritatea de Transport Ilfov.

Prin Hotrarea Consiliului Judetean Ilfov nr 151/2007 a fost infiintata Autoritatea de Transport Ilfov, iar in sedinta Consiliului Judetean Ilfov din data de 03.07.2008, a fost aprobat Programul Judetean de transport Ilfov, valabil pentru perioada 2008 – 2011.

Programul de transport judetean reprezinta propunerea aprobata de consiliile judetene, prin care se stabilesc traseele pentru transportul rutier public de persoae prin servicii regulate, graficele de circulatie, capetele de traseu, statiile pulice, numarul, tipul si capacitatea autovehiculelor necesare. Potrivit art. 129 din Legea nr 215/2001, Judetul Ilfov are resedinta in Municipiul Bucuresti. Astfel, pentru ducerea la indeplinire a acestui progrm este necesara realizarea unui transport public la nivelul judetului Ilfov, corelat cu transportul public la nivelul Municipiului Bucuresti, iar pentru realizarea celor mentionate este oportuna asocierea Consiliului Judetean Ilfov cu Consiliul General al Municipiului Bucuresti.

Printre altele, in Regulamentul pentru efectuarea serviciului de transport public judetea de persoane in judetul Ilfov se precizeaza ca s-au avut drept obiective: asigurarea competitiei dintre operatori si deschderea pietei, cresterea calitatii si eficientei serviciului, asigurarea transparentei in ceea ce priveste delegarea gestiunii serviciului si stabilirea tarifelor, cresterea sigurantei in exploatare si asigrarea continuitatii serviciului, accesul la serviciul de transport public judetean de persoane si protectia categoriilor defavorizate, informarea publicului calator, executarea transportului public judetean in conditii de siguranta si confort, corelarea capacitatii mijloacelor de transport de persoane cu fluxurile de calatori existente. Prin Autoritatea de Transport Ilfov, Consiliul Judetean are atributia de a evalua fluxurile de transport de persoane in baza unor studii de specialitate asupra cerintelor din prezent si pentru o perioada de minimum 5 ani. De asemenea, Consiliul stabileste traseele principale si secundare, precum si autogarile si statiile publice aferente acestora.

 

Mirela Predan

Contact

Mirela Predan

mirela.predan@yahoo.com

str. Razoare, nr3, blPR2, Ghermanesti, Snagov, Romania

0766.624.598, 0727.973.146

Search site