publicatie de informatie si atitudine

“Sprijinul cetatenilor ma motiveaza sa continui”

07/26/2008 15:45

“Ies in fata cetatenilor Bucurestiului pentru a comunica cele cateva chestiuni de principiu realizate de la preluarea mandatului meu ca primar al Municipiului. Reactia cetatenilor la ceea ce am facut pana in prezent, in interiorul institutiei si in stada, ma incarca si ma motiveaza sa continui. Doresc, insa, ca din aceasta clipa sa mut centrul de greutate si atentia asupra a ceea ce se intampla si se va intampla in strada si mai putin in bucataria interna a Primariei. Nu pentru ca acest lucru nu ar trebui sa fie transparent – sunt primul care militez pentru transparenta – dar nu cred ca obiectivul principal este numai acesta”, a declarat primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, intr-o conferinta de presa.

 

“S-a vorbit destul despre demisii si demiteri”

 

Edilul-sef a mai spus ca reforma interna va continua in paralel si la fel de eficient, insa au aparut si, probabil ca vor mai aparea, suficient de multe lucruri in mass-media despre demiteri, demisii si plecari din Primaria Capitalei. “Singurul lucru care ma nemultumeste este ca ritmul cu care pot raspunde nevoilor cetatenilor acestui oras isi are biologia si consistenta lui si nu se poate, din pacate, mai repede. Insa eu cred personal ca se poate. Nu am fost trimis in fruntea administratiei Capitalei pentru a repara nedreptati, facand alte nedreptati intr-un timp scurt, fara o solida informare asupra lucrurilor care au precedat venirea mea. Propaganda care functioneaza in spatiul public romanesc in modurile cele mai perverse, de multe ori injecteaza o idee in discursul public, se identifica 3 – 4 agenti purtatori care sa o dea mai departe, iar aceasta idee devine un fel de legenda urbana, un fel de mit, singura “calitate” a acestui fel de mit fiind aceea ca pregateste cetateanul si indeamna omul public la inactivitate, la repaos, la static, la imobiliate. Apar legende urbane legate de demiteri pentru prost management sau pentru depasirea cadrului legal de contractare a unei serii de lucrari publice etc. Lipsa de actiune, dezinteresul, furtul, vin toate pe o plaja de asteptari deja creata de aceste legende urbane. Spuneam in alte randuri ca intr-o campanie se spun foarte multe lucruri, 35% fiind legenda si doar 65% adevar”, a mai spus Sorin Oprescu.

 

“Bucurestiul este un oras guvernabil”

 

Primarul general al Capitalei a mai afirmat ca a inteles deja cum functioneaza Primaria din interior, i-a inteles disponibilitatile bugetare si atuurile, voit mascate pana in prezent. “Am iesit in strada, m-am confruntat cu realitatile acestui oras si va spun ca, in mandatul meu de primar general, un mit va cadea: acela ca Bucurestiul este un oras neguvernabil. Bucurestiul este un oras guvernabil, iar ideea de progres a acestui oras nu este moarta”, a spus Sorin Oprresu. Pe de alta parte, edilul-sef este de parere ca, impreuna cu echipa de tineri cu care a intrat in Primaria Capitalei si care, incet-incet a inceput sa se integreze, sunt inca foarte multe lucruri care se pot face, exista banii, iar Bucurestiul se poate schimba in bine.

 

“Nu am facut nimic de dragul spectacolului”

 

“Va spun deschis ca nimic din ceea ce am facut pana in prezent nu am fost de dragul spectacolului. Poate unii au inteles gresit. Fiecare pas pe care l-am facut pana acum a fost facut cu gandul unor transformari radicale ale Primariei, de dragul eficentei si nu de dragul spectacolului in mass-media, cu perspectiva clara, nu numai cu dorinta, ci si cu posibilitatea de a imbunatati ceea ce este de imbunatatit”, a declarat Sorin Oprescu.

Printre actiunile prezentate in conferinta de presa s-a numarat si intrunirea de zilele trecute cu toate firmele de salubrizare ce actioneaza in cele 6 sectoare ale Capitalei, fiind stabilite operatiile ce urmeaza a se executa pe strazile si bulevardele aflate in responsabilitatea Primariei Bucuresti. “Am constatat ca nu s-au produs procesele de aspiratie a prafului de pe aceste strazi, de spalare a indicatoarelor, de toaletare a vegetatiei”, a spus Sorin Oprescu. Firmele de salubrizare, in fiecare vineri, vor trimite un raport de activitate Administratiei Strazilor, cu privire la operatiunile mai sus mentionate. Prmarul general va coagula un colectiv de control pentru acest tip de activitate si a rugat cei 6 primari sa procedeze la un control mai atent. “Sunt exemple care se vor extinde si pe alte zone de responsabilitate ale Primariei Capitalei si sper ca, in curand, sa existe o diferenta vizibila intre ceea ce s-a prestat pana acum ca serviciu de salubrizare, intre ceea ce s-a prestat ca serviciu public, in general, pana acum pentru cetatean si ceea ce se va presta de acum incolo”, a mai spus Oprescu.

O alta problema este legata de cea a taximetristilor din Bucuresti care au o serie intreaga de probleme nu numai in ceea ce priveste acreditarile pe care este necesar sa le obtina de la Primarie, ci si in ceea ce priveste imposibilitatea de a parca in zone de interes pentru cetatean. Astfel, Sorin Oprescu a anuntat ca au fost create 58 de noi locuri de parcare pe B-dul Regiei, B-dul Timisoara, B-dul Aviatorilor, B-dul Vasile Milea, Piata Leu, B-dul 13 Septembre, Calea Vacaresti, Soseaua Vitan Barzesti, Soseaua Pantelimon (Morarilor). “S-au redeschis si cateva linii de tramvai pe care cetatenii le-au asteptat toata primavara si vara pentru ca termenul de predare a fost usor depasit”, a mai spus Sorin Oprescu.

 

Primaria va suporta trei sferturi sau mai mult din costurile majorarii de tarif la apa calda

 

O alta problema abordata a fost cea a apei calde. “Vreau sa va spun a am fost confruntat cu situatii bizare in ceea ce priveste livrarea de apa calda catre cetateni si vreau sa-i anunt ca una dintre principalele mele preocupari este sa incerc, cu mijloace moderne, curate si eficiente sa intervin in pretul pe care bucurestenii trebuie sa il plateasca. Desigur ca si noi am fost suprinsi de scumpirea pretului gigacaloriei, de discutiile care se poarta in jurul acestui tarif. Am constatat, din discutiile pe care le-am avut cu diversi specialisti din cadrul Guvernului, Primariei, RADET etc, ca exista si va mai exista o crestere a pretului gigacaloriei. Cateodata s-au spus cuvinte de genul crestere nejustificata. Pe mine m-a interesat ce are de facut Primaria Capitalei in acest caz. Am constatat ca avem resura prin care sa putem compensa partial sau in totalitate acest pret. Suntem gata sa reactionam in sensul de a lua povara de pe umerii oamenilor. Acum acestea nu mai sunt promisiuni electorale, ci vor deveni adevar”, a precizat Sorin Oprescu, care a mai precizat ca, daca “nu se va intamla nimic bun legat de compensare (din partea Guvernului), Primaria este capabila sa acopere aproape integral sau macar in proportie de 75% aceste cresteri. Este vorba despre aproximativ 600.000 de apartamente legate la sistemul de incalzire centralizata si de peste un milion de persoane.

In ceea ce priveste echipa cu care a venit la Primarie, edilul-sef a spus ca, deocamdata, aceasta se afla in faza de documentare si studiere a posibilitatilor de aducere a unor tehnologii curate, exceptionale, ecologice, care pot transforma Buurestiul intr-un oras european. “Credem ca gunoaiele pot fi reciclate si asa este normal sa fie. Veti vedea in curtea CET-urilor elice eoliene, deoarece prea mult mi s-a explicat ca este insignifianta cantitatea de energie pe care o produc. Am constatat ca nu dorim sa incercam aceste alternative, pentru ca, ori de cate ori vine vorba desre o asfel de incercare, se face o liniste totala, ori nu mai raspunde nimeni la telefon, ori sunt plecati in strainatate toti la conferinte pe teme de energie. Sunt de acord ca nu exista o selectie a gunoaielor, dar sunt idei care s-au pus in practica in capitalele europene si nu vad de ce nu pot fi aplicate si la noi”, a mai spus Sorin Oprescu.

 

“Nu voi merge in vacanta”

 

Pe de alta parte, Sorin Oprescu a spus ca va fi singura persoana care nu va avea vacanta anul acesta din Primaria Capitalei. “Sunt, de altfel, printre putinii care ar putea pleca linistit in vacanta”, a spus Sorin Oprescu.

In ceea ce priveste organigrama, primarul general a afirmat ca o serie intreaga de structuri vor disparea si vor aparea altele, insa actul de birocratie nu se va mai multiplica. “Am constatat ca si fosta organigrama, care este in vigoare si acum, a fost realizata cu consultanta din partea unei firme straine si m-a mirat foarte tare faptul ca s-a validat o astfel de structura atat de stufoasa. Am incercat, pe de alta parte, sa revitalizam legaturile cu orasul Bruxelles, acest lucru putad determina o influenta benefica asupra acordarii de fonduri structurale pentru Bucuresti. Am aflat ca exista un cabinet institutionalizat de reprezentare a Primariei Bucuresti la Bruxelless, insa n-am reusit sa-l ocupam cu o persoana competenta pe administratie care sa poata mentine o legatura permanenta. O vom face in urmatoarele saptamani. De asemenea, atunci cand va fi gata, vom comunica rezultatele analizei interne care se va desfasura in paralel cu un audit financiar care va incepe in cateva zile, un audit al resurselor, veniturilor si cheltuielilor, dar si al resurselor umane”, a mai spus Sorin Oprescu.

Referitor la datoria istorica pe care Primaria Capitalei o are fata de Guvern, in valoare de 5.000 de miliade ROL, Sorin Oprescu a declarat ca i se pare ca ceva “nu este chiar la locul lui”. “Penalitatile, in valoare de 15 miliarde ROL pe zi sunt aberante si aceasta datorie, in conditiile date nu va putea fi platita niciodata”, a mai precizat primarul general al Capitalei. Datoriile sunt de la nivelul anului 1995.

 

Mirela Predan

Contact

Mirela Predan

mirela.predan@yahoo.com

str. Razoare, nr3, blPR2, Ghermanesti, Snagov, Romania

0766.624.598, 0727.973.146

Search site